23 Jun 2010

Πολη-κατάστημα !


Αθήνα, μια πόλη-κατάστημα.
Αντικρίζοντας ξανά την επιγραφή σκέφτομαι ότι τελικά ίσως δεν είναι λάθος. Μέσα από την άγνοια της ορθογραφίας λέγεται μια μεγάλη αλήθεια. Δοσοληψίες, αγορές, πωλήσεις, αρπαχτές, προσφορές, το αφεντικό τρελάθηκε και ξεπουλάει όσο-όσο ή όσο γουστάρει. Η πόλη-σύμβολο του «Ελληνικού Ονείρου» που μεταπολεμικά έγινε πεδίον δόξης λαμπρής για εργολάβους και οικοπεδούχους είναι για πούλημα. Και δεν είναι ένα απλό μπακάλικο, είναι πολυκατάστημα. Ευκαιρίες για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Καθεστώς που δεν δημιουργήθηκε σε μια μέρα ούτε ερήμην των κατοίκων της, επήλυδων ή μη.

Όλοι έχουν έναν κακό λόγο να πουν και καμία πράξη ευθύνης να επιδείξουν.
Οι πελάτες παραπονιούνται για το υδροκέφαλο ον, αλλά δίνουν τον οβολόν τους για να ασελγήσουν πάνω του, κάνουν την παρανομία τους-έλα μωρέ ποιον θα πειράξει- θέλουν το σπιτάκι τους -τζάμπα και γρήγορα- αρχιτεκτονούν γιατί ως γνωστόν «τι ξέρει αυτός παραπάνω» και ούτω καθεξής.

Αλλαγή διεύθυνσης; Μπααα, κι ο άλλος καταστηματάρχης μια απ’ τα ίδια. Μεγαλόπνοες ανακοινώσεις, σπουδαία τσιτάτα, π(ρ)εζοδρομήσεις, προσωρινά σκουπισματάκια στο κέντρο, ωραία σχέδια, ιλουστρασιόν φωτορεαλιστικά και στην πράξη τίποτα.

Αλλαγή πελατών; χμμμ ίσως καλύτερα… Η νοοτροπία κολλάει σαν τη γλίτσα και θέλει χρόνια τρίψιμο να ξεκολλήσει. Ας ανακαινίσουμε αυτήν για αρχή και ίσως το κατάστημα αρχίζει να «πουλάει» ξανά.

Για κάτσε!  Την απόδειξη την κράτησα για του χρόνου;






Η ασπρόμαυρη φωτογραφία απο το λεύκωμα "Νεοκλασικά κτήρια της Αθήνας και του Πειραιά", του Στ. Σκοπελίτη, εκδόσεις Ολκός.

No comments:

Post a Comment

Followers